A nők képesek egymást meggyógyítani is

120 órás női önismereti zárt csoport indul 2022. szeptemberében az OH-kártya és a Fekete Hattyú Központ közös szervezésében.
A csoportalkalmak 120 órát ölelnek fel, így lehetőségünk nyílik elmélyülni a csoportfolyamatban, saját belső világunkban. Munkánk során a női önismeretet tartjuk fókuszban és a személyiségfejlődés állomásait figyelembe véve dolgozzuk meg a női minőséghez köthető speciális tartalmakat. A csoport online és jelenléti formában egyaránt zajlik.
A csoportot Fodor Józsa és Panyi Ágnes vezetik. Mindkettőjük gondolatát megosztjuk itt a Fekete Hattyú Központ oldalán is egy-egy bejegyzésben.

A nők képesek egymást meggyógyítani is

“Azt mondják, hogy mi nők tudunk a leginkább rivalizálni egymással. Számtalan vicc szól arról a társadalmunkban, hogy két nő konfliktusánál nincs hangosabb és veszedelmesebb dolog a földön.
Sajnos arról manapság nagyon kevés szó esik, hogy mi nők hogyan tudunk összekapaszkodni, hogy milyen hihetetlenül mély, gyógyító ereje van a női közösségeknek, a női köröknek.
A teljes igazság mégis az, hogy szükségünk van egymás gyógyító közelségére és figyelmére. Tudjuk ezt régóta. A népi hagyományunkban a fonóba ősz végétől tavaszig nem csak dolgozni jártak az asszonyok… A fonóban sokkal több történt. Ott beszélgettek egymással. Meghallgatták és meghallották egymást. Ott sorstörténetek váltak kimondhatóvá. Ott közösség épült, és a közösség megtartotta a tagjait. Oda gyógyulni lehetett menni, mert a női léleknek szüksége van az asszonytársaira, akiknek elbeszélheti mindazokat az élményeket, érzéseket és sorsmorzsákat, amiket csak egy másik asszony érthet meg, érezhet át igazán.

A nők nem csak megbántani tudják nagyon egymást. A nők képesek egymást meggyógyítani is…

Évszázadok óta tudjuk, hogy van ez a képességünk. Ennek legszebb népi szimbóluma az úgynevezett kalákás asszonyfonó, aminek a lényege az volt, hogy az éppen helyet adó gazdasszony fonalát fonta mindenki.
A kalákában mindig máshoz mentek az asszonyok, és akinél voltak, annak a „fonala”, annak a sorsa volt épp a csoport figyelmében. Segítették egymást munkával és lélektani értelemben is.

Soha nem volt aktuálisabb, hogy újra felfedezzük a női közösségeink erejét és éljünk ezzel az erőforrásunkkal.

Ezért döntöttünk úgy, hogy mentálhigiénés szakemberekként megalakítjuk a modern kalákás fonót, ahová minden nőtársunk hozhatja a „fonalát”, a sorsát. Mindenkiére figyelünk, mindenkiével dolgozunk. Ha kell, kiszálazzuk és kibontjuk, ha kell fonjuk, ha kell, csak jelen vagyunk a másik számára.
A sors izgalmas játéka, hogy az első ilyen „kalákánk”, női önismereti csoportunk épp 2020. márciusában, a koronavírus miatti lezárások hetében indult el. A készülődésnél személyes csoportok megszervezésében gondolkodtunk. Meg is alakult az első csoport, amit nagyon izgatottan vártunk. Aztán jött az élet… És nem lehetett személyesen találkozni. A kaláka viszont addigra megalakult, és a csoport tagjai mindenképpen szerettek volna részt venni a folyamaton. Ennek hatására úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk az eddig ismeretlennel, és online platformon elindítjuk a női önismereti csoportot. Felemelő élmény volt, hogy sem távolság, sem pandémia, sem a virtuális világ nem okozott nehézséget abban, hogy a női közösség létrejöjjön, és megteremtődjön az a megtartó közeg, amiben gyógyulni, tehermentesülni, fejlődni lehet. A pandémia ideje alatt közel két évig online formában zajlottak ezek az önismereti csoportok. Mélyebbnél mélyebb témákkal, valódi megosztásokkal és találkozásokkal, valódi és sorsjobbító felismerésekkel tele.
Itt tapasztaltuk meg mi csoportvezetők is igazán, hogy milyen hihetetlen ereje van annak, ha nők összegyűlnek, és „kalákában” segítik egymást.

Mély elhivatottságot érzünk a modern fonók, a női önismereti csoportok iránt.

Közel tíz csoportfolyamat és több, mint száz résztvevővel való munka után bátran mondhatom, hogy mind gazdagon távozunk egy csoportfolyamat végén. Az alkalmakon asszociációs játékokkal, rajz- és művészetterápiás, valamint táncterápiás elemekkel dolgozunk. Minden alkalommal érintjük a transzgenerációs női- és kapcsolati mintákat és a szereprepertoárunkat. De a szakmai háttér mellett minden csoportfolyamatnak szerves része a „fonó” megalakulása, annak az őseinktől hozott lélektani állapotnak a megteremtése, ami közösséggé kovácsol bennünket és megtart és gyógyítani tud még a legnehezebb élethelyzetekben is.

Várunk titeket most ősszel is!

Szeretettel,
Fodor Józsa
mentálhigiénés szakember, pszichodinamikus tánc- és mozgásterapeuta, OH kártya vezető instruktor”

Részleteket a folyamatról ide töltöttünk fel:

Sorsunk nőként Facebook esemény