Az univerzális megoldás, a végső high tech fegyver. Vegyél elő egy gumikacsát!

Hogy segíthet egy fürdőszobai játék megoldani a legkeményebb problémákat? Ez a trükk programozóktól származik.

Daniel Pink, magatartáskutató, számos management sikerkönyv írója és az egyik legnézettebb TED előadás prezentálója. Weboldalán közzétett rövid, inspiráló videói közül válogatunk.

A tanács lényege, hogy ha elakadsz, nem tudsz továbblépni, mert a szoftver nem úgy működik, ahogy szeretnéd, célszerű elővenni a végső, high tech fegyvert: egy gumikacsát. Sorról sorra el kell magyarázni a kódot a kacsának, ennek köszönhetően nagy eséllyel a probléma ismertetése közben hirtelen beugrik a megoldás. Daniel Pink szerint ez a módszer bármilyen probléma esetén alkalmazható. Ő is gyakran alkalmazza ha elakad egy cikkel, könyvvel vagy blogbejegyzéssel.

Azt hiszed, megőrültél? Nem! Csak egy gumikacsának magyarázol!

A hallgatóság szerepe fontos, nemcsak praktikus szempontból érdemes kacsát, játékmackót, esetleg kutyát vagy macskát használni. Két dolog történik ugyanis, amikor egy kacsának magyarázunk el egy problémát:

1.) Lassabban és pontosabban magyarázunk, azaz gondoljuk végig a kérdést, mint amikor csak gondolkodunk. A legtöbben jóval gyorsabban gondolkodnak, mint beszélnek, a beszéd lassító hatása következtében alaposabbak, precízebbek leszünk.
2) Az előzőhöz hasonló hatással jár, de más okra vezethető vissza Piaget kognitív tanuláselméletének egy eleme. A tanuláselmélet több szakaszra bontja a gyerekek kognitív fejlődését. A harmadik szakasz a konkrét műveleti szakasz, ennek egyik mérföldköve az eltávolodás az egocentrizmustól fázis. Ebben a szakaszban tanulja meg a gyerek, hogy más emberek mást gondolhatnak a dolgokról. Példánkban ez így jelenik meg: a gumikacsáról automatikusan feltételezzük, hogy az adott problémával kapcsolatban korlátozottak az ismeretei, emiatt alaposabban és szabatosabban magyarázunk neki. Ebből adódik, hogy olyan dolgokat is végiggondolunk, amiket korábban fejben az egyszerűség kedvéért adottnak vettünk, elvégre furán hangzana azt mondani a kacsának, hogy “és aztán valószínűleg ez fog történni, mivel általában így szoktak működni a dolgok”

Éppen ezért hallgassunk Danielre és a barátokat, kollégákat használjuk valami fontosabbra: “kérjünk tőlük kölcsön vagy vitessük ki magunkat a reptérre”.

További forrás:
David Hayes: The Psychology Underlying the Power of Rubber Duck Debugging

A Wikipedia Piaget elméletéről:
– https://en.wikipedia.org/wiki/Piaget’s_theory_of_cognitive_development
– https://hu.wikipedia.org/wiki/Piaget_tanul%C3%A1selm%C3%A9lete

Pinkcast 1.3: How a Simple Bath Toy Can Solve Your Toughest Problems

Megtaláltad már a helyed az életben? Itt a megfelelő pillanat arra, hogy elköteleződj magad mellett és valóra váltsd azt, ami benned van.