Elakadtál? Ha nehéz döntést kell meghoznod, egyetlen kérdés segít

Daniel H. Pink, magatartáskutató, számos management sikerkönyv írója és az egyik legnézettebb TED előadás is hozzá kötődik. Weboldalán közzétett rövid, inspiráló videóit mindig megnézzük.

Mit tehetsz, ha nehéz döntés előtt állsz?

Ha egy nehéz döntést kell meghozni, sok embernek segít, ha felteszi a kérdést: “Mit tanácsolnál a legjobb barátodnak ilyen helyzetben?”

Ez az egészen egyszerűnek tűnő tanács azon a jelenségen alapul, hogy a legtöbb embernek segít, ha átkeretezi a problémát: ha másoknak kell tanácsot adni, nagyobb valószínűséggel látjuk az erdőt, míg saját világunkban elmerülve inkább a fák kerülnek előtérbe.

Hallottál már a Salamon-paradoxonról?

Salamonhoz, a bölcsességéről híres királyhoz messze földről járultak tanácsért, útmutatásai, döntései legendásak voltak. Ehhez képest kevésbé ismert, hogy a magánélete kaotikus volt, imádta a pénzt és dicsekedett gazdagságával, fiából pedig sikerült inkompetens zsarnokot nevelni, ami nagyban hozzájárult a királyság későbbi bukásához.

Az ebből adódó következtetést – hogy gyakran sokkal okosabbak vagyunk, ha más életvezetését kell irányítani – kísérletek igazolják.  Igor Grossmann és Ethan Kross kutatásai azt mutatják, hogy ha másoknak kell tanácsot adni, kreatívabbak és bölcsebbek vagyunk, jobban mérjük fel saját tudásunk határait, továbbá a kompromisszum és a jövőben bekövetkező változások hatásait és nagyobb sikerrel vesszük figyelembe mások szempontjait. A kísérletek azt is igazolják, hogy ha a résztvevők figyelmét felhívják arra, hogy távolodjanak el a problémától, akkor ez az asszimmetria csökken és saját problémáikra is jobb válaszokat találnak. Végül arra is fény derült, hogy a kor nem befolyásolja ezt a jelenséget, a 20-40 éves korosztályban lévők viselkedése nem különbözött a 60-80 évesekétől – ebben a kérdésben nem jár a kor nagyobb bölcsességgel.

Daniel Pink jótanácsáról szóló videóját itt nézd meg:

Pinkcast 1.1 One question to help you make better decisions

Megtaláltad már a helyed az életben? Itt a megfelelő pillanat arra, hogy elköteleződj magad mellett és valóra váltsd azt, ami benned van.