A menedzsment 7 mítosza

Milyen a jó menedzsment? Henry Mintzberg professzor megcáfolja a leadership és a menedzsment hét mítoszát!

KARMESTER

Az egyik menedzsment mítosz, hogy a menedzser munkáját egy szimfóniát vezénylő karmesteréhez lehet hasonlítani. A menedzser munkája sokkal inkább emlékeztet egy próbára, ahol minden rosszul sül el.

RUGALMASSÁG

Szemben az általánosan elfogadott nézettel, mely szerint a menedzserek tevékenységét a tervezés, koordináció, szervezés és ellenőrzés teszi ki, Mintzberg rámutat, hogy a menedzserek leginkább azzal foglalkoznak, hogy félbeszakítanak valamilyen tevékenységet. A kiszámított káoszt menedzselik anélkül, hogy tudnák, mi fog történni a következő pillanatban. Éppen ezért egyik legfontosabb tulajdonságuk a rugalmasság és az alkalmazkodás.

MEGKÜLÖNBÖZTETÉS

Mintzberg szerint veszélyes megkülönböztetni a vezetőt a menedzsertől:

  • Egy vezető, aki nem menedzsel elveszíti a kapcsolatot a környezettel és nem tudja, mi történik.
  • Egy menedzser, aki nem vezető, nem inspirálja a kollégáit.

ÓVAKODJ AZ MBA-TÓL!

Mintzberg úgy véli, veszélyes abban hinni, hogy tantermekben lehetséges üzleti vezetőket nevelni: egy MBA végzettség önmagában senkit nem tesz menedzserré. Az egyetlen dolog, amit egy osztályteremben meg lehet tenni: segíteni gyakorló menedzsereket abban, hogy magasabb szinten működjenek azáltal, hogy együtt dolgoznak és egymásra reflektálnak korábbi tapasztalataikat megosztva.

KONTEXTUS

Nem létezik mindenre alkalmas vezető. A vezetés (leadership) eseményfüggő és nem valamiféle általános dolog. Az időbeliségtől, a kontextustól és a szituációtól függ.

SZÜLETETT ÉS NEVELT

A vezetők születnek ÉS kinevelődnek a munkában szerzett személyes tapasztalatok és az élet kihívásai által.

NINCS MÁGIKUS KÉPLET

Mintzberg a hatékony vezető nem kevesebb, mint 39 tulajdonságát tárta fel, amelyek mindegyikét nyilvánvalóan sohasem lehet megtalálni egyetlen személyben. Nincs tehát mágikus képlet, amivel vezetőt lehetne “gyártani” és egyik menedzser sem lesz tökéletes. De az adott munkától függően egy-egy tökéletlenségnek nem kell, nem szabad végzetesnek lennie.

Forrás:

https://www.12manage.com/video.asp?TB=drotter_leadership_pipeline&S=9&RS=vn&AC=up&EM=markp.india@gmail.com