Lebénulni öngól! Cselekvési terv karanténban

Ha azt mondják ne félj, akkor ha eddig nem féltél volna, biztos, hogy megállsz egy pillanatra, és elgondolkozol, hogy lenne-e okod rá. Ezért én először is azt mondom, ha akarsz, félj.

Épp a héten olvastam Marie Forleo Minden megoldható című könyvében arról, hogy miért jó a félelem, és hogyan tud minket a félelmünk megvédeni a veszélytől. De azt is olvastam benne, hogy a félelem egyetlen ellenszere a cselekvés.

Lebénulni öngól.

Most felvonod a szemöldököd, és azt gondolod, épp most bénítanak meg, vagy bénítod saját magad önszántadból. Nem ajánlják, hogy elhagyd az otthonod, és te ezt elfogadod, így is teszel. Nem tudsz dolgozni menni, mert aki teheti átáll home office-ra, már akinek a munkájára még szükség van, és most még az iskolákat is bezárják. Ez a helyzet mindenről szól, kivéve arról, hogy cselekedjünk.

Szerintem azonban mégis megtehetünk számtalan dolgot a négy fal között is, és most nem csak a sorozatnézésre, vagy az olvasásra gondolok.

Meditálj!

A Spotify-on van már egy „Meditation” névre hallgató lejátszási listám. Bevallom, nem minden vezetett meditációt szeretek, van ahol idegesített a zene, van ahol nem szerettem a hangját a vezetőnek, de lett néhány igazán nagy kedvenc.

Én még a másfél éves sincs gyerekem mellett is tudom ezt a listát hallgatni. Napok óta nincs kedve velem sétálni, a babakocsit most hanyagoljuk. A kertben azonban remekül elvan, és imádja, ha a talicskába teszem, ő abban trónol, én pedig tologatom. Elszaladnak így a negyedórák. Nézelődik, nekem meg közben a fülemben szól a meditáció.

Matyi koránkelő. Minden nap 5 körül kelünk. Reggelenként szoktunk adni a férjemmel egymásnak 1-1 órát, amit arra használunk, amire csak szeretnénk. Olvasásra, meditálásra, pici otthoni tornára. Nekem a csend így tudott a mindennapjaim része maradni.

Meditációra van még egy remek applikáció. Headspace névre hallgat. Kezdőknek is ajánlom. Az alapítónak csodás orgánuma van, és minden meditáció az ő hangján szólal meg.

Válassz mantrát!

Miután szültem, nyugodt, lassú kis világom (akkor mi már évek óta home office-ban dolgoztunk, és minimalizáltuk a meetingek számát) teljesen felfordult. Megszokott napirendem elfelejthettem. Elmondok egy titkot. Ez volt a mantrám: „Kipihent vagyok és nyugodt. Mindenre van időm. Minden megvalósul, amit eltervezek. Az életem minden pillanatában. Mindig minden körülmények között.” Ez az akkori élethelyzetemre tökéletes mantra volt. Ezen a héten is megfogalmazódott bennem egy új, ezt most nem írom le. Amikor van valami kihívás, amit nem tudok másként megoldani, akkor egy mantrában foglalom össze, ahogy érezni szeretném magam. Leírom (nagyon fontos, hogy leírd) és elkezdem mondogatni.

Ha nem akarsz bonyolult mantrát, használd Marie Forleo mantráját. Ő tényleg csak ennyit mondogat: Minden megoldható.

Mikor és hogyan mantrázz? Nekem van egy háromhetes rutinom, amit egy segítőtől tanultam, akivel az első mantrám alkottam meg. Az első héten napi három alkalommal háromszor egymás után mondd el a mantrát. Ha több részből áll, mint az enyém, akkor arra is figyelj, hogy a részek sorrendjét mindig változtasd meg. Így a figyelmed nem lankad. A második héten napi három alkalommal hétszer mondd el. A harmadik héten pedig napi háromszor, kilencszer egymás után mondod el. Egyébként meg nyilván akkor mondod, amikor csak akarod.

Fókuszálj! Álmodozz! Tervezz!

Ha olyan vagy, mint én, akkor mostanra már meghallgattad a kedvenc asztrozófusod előadását arról, hogy mit hoz a március, és egyeztettél a barátnőddel, hogy ő mit tudott meg a numeorológustól. Először is tudd, hogy ami most van, nem marad örökké így. És nem arra gondolok, hogy most rossz, de lesz ez még sokkal rosszabb. Kínában már megfékezték a járványt, és ha most sokan felelősen viselkedünk, akkor Európa is hamarosan túllesz rajta.

Ez a lassabb és csendesebb időszak lehetőség arra, hogy átgondolj dolgokat. Például, hogy milyen életre vágysz. Ha van egy ötleted, de sosem volt időd átgondolni és elmélyedni benne, most már tényleg ne halogasd tovább. Most megadatik néhány hét, hogy erre is fókuszálj, vagy csak erre fókuszálj. Hányszor kívántam megállítani az időt. Hányszor mondtam azt, hogy ha most egy hétre megállna az idő, akkor utolérném magam.

Most megállt az idő. Én pedig végre ráhangolódom azokra a terveimre, amikre évek óta nem. Utol fogom magam érni.

Alakíts ki jó szokásokat!

21 nap kell ahhoz, hogy egy új szokás beépüljön a mindennapjaidba. A nagy rohanásban nem mindig tudok 21 napot szánni arra, hogy valamit, amiről tudom, hogy jó lesz nekem, 21 napon át mindig csináljak. Most lesz időm erre is figyelni.

Keresd a neked való emberek társaságát és teremtsd meg a saját világodat!

Megfogadtam, hogy naponta egyszer tájékozódom a hírekkel kapcsolatban. A magam részéről a Facebookot most kikapcsoltam a telefonomon. Ha leülök gép elé, akkor felnézek rá, de azt is bevallom, hogy sokak követését leállítottam. Már évek óta mélyen hiszem és tapasztalom, hogy a saját valóságomat én teremtem meg azzal, hogy mire figyelek, mit engedek be, milyen gondolatot hagyok a fejembe beférkőzni.

Ezen a héten is csatlakoztam olyan csoportokhoz, melyeknek a szellemisége nekem való. Ez a felület remek arra, hogy felhívjuk egymás figyelmét jó cikkekre, hogy megosszunk tartalmakat, amik minket is meghatottak, hogy segítsünk egymásnak, hogy együttérezzünk. Sorolhatnám miért jó, amikor jó. Ettől függetlenül én most limitálom az ott töltött időt, mert a saját tengelyemben szeretnék maradni.

Ez mind szép. De mi lesz az egzisztenciális szorongásommal?

A legutóbbi gazdasági válság a cégünket csak 2 évvel később érintette. Akkor viszont lehet mondani, hogy eléggé. Felmondták az állandó, nagyobb havidíjazású szerződéseinket, ehhez képest ott ültünk egy nagy, Duna parti irodában, alkalmazottakkal. Volt rezsiköltségünk rendesen, legalábbis a mi szintünkön ez akkor egy igazán nagy és nyomasztó tehernek tűnt. Nem dolgoztunk sokkal kevesebbet, de a működésünket át kellett alakítani. Akkor adtuk fel az irodát, ami életünk legjobb döntése lett, akkor mondtuk azt a lányoknak, hogy inkább szabadúszóként dolgoznánk velük tovább. Azóta kivétel nélkül, mindegyik az álmát éli, legalábbis kívülről nekünk így tűnik. És van, akivel azóta is együtt dolgozunk, csak másként. Priorizáltunk. Rájöttünk, hogy kevesebb pénz is elég a megélhetésre.

Sokat jógáztam, azóta az introvertáltság, a slow life és a minimalista életstílus a kedvenc témáim, október óta benne vagyok egy kihívásban, nem vettem magamnak ruhát. Két hete egyeztettem egy ismerőssel, hogy hogyan alakítsam ki a kertben komposztálót. Ma délelőtt egyébként kertészkedtem a kisfiammal, és kigyomláltuk a rozmaringok tövét. Otthonról dolgozunk évek óta, a cégünknek most éppen még sok munkája van, nem tudjuk meddig. Nyilván a mi ügyfeleinket is megcsapja majd a recesszió szele, miért épp mi lennénk azok, akiket ez nem érint. De már a héten megbeszéltük, hogy milyen régóta halogatott terveinket dolgozzuk most ki az időben, ami felszabadul.

Dr. Lisa Miller klinikai szakpszichológus és gyakorló anya A spirituális gyermek című könyvében ezt írja:

„Az elmúlt évek súlyos gazdasági válsága nagyon sok családot lehetetlenített el pénzügyileg. Egyértelművé vált mindannyiunk számára, hogy sem a „megfelelő” útnak indítás, sem semmilyen versenystratégia vagy anyagi háttér nem garantálja a sikert, a biztonságot vagy a valódi elégedettséget. Ha ez nem lenne elég, természeti katasztrófák, a globális felmelegedés réme, a háború és erőszak, bizonytalan munkahelyek és kiábrándító politikai és vallási viszályok teszik még zavarosabbá az életünket. Nem meglepő, hogy a Fetzer Intézet 2010-es felmérése szerint az amerikaiak 91%-a vélekedik úgy, hogy a világ egyre inkább félelmetesebbé és erőszakosabbá kezd válni. Az anyagi siker, mint célkitűzés, korántsem elegendő motiváció többé… Sok szülőnek, úgy tűnik, újra kell gondolnia korábbi döntéseit, és be kell látnia, hogy a tartalmas élet titka mégiscsak az értelmes célokban és a spiritualitásban rejlik, és nem egy még nagyobb teljesítményű számítógépben, még elegánsabb autóban, a legújabb mobiltelefonban vagy a még több pénzben.”

Az író említi, hogy ma már léteznek olyan kutatási módszerek és orvosi képalkotó technikák, amelyekkel kimutatható a spiritualitás hatása az agyra, az elmére és a testre:

„A felvételek és adatok világosan mutatják az eltéréseket az egyes emberek agyának szerkezetében és működésében. Mást találunk azoknál, akiknek az életében a spiritualitás a központi vezérlő elv, illetve azoknál, akiknek az életében nincs komoly mértékben jelen a spiritualitás. Azok az agyi területek például, amelyek a depressziós személyeknél sorvadtnak tűnnek, a spirituális beállítottságúaknál kifejezetten egészségesek és tevékenyek. Emellett az erős spiritualitás féken tartja a kortizol (hidrokortizon) szintjét – ez a stresszhormon, szabályozás híján vagy tartósan magas szint esetén megterheli az agyat és a testet. … A tudomány és az orvoslás semmilyen más megelőző módszert nem ismer, ami ilyen erőteljes befolyással lenne azokra a mindennapi döntésekre, amelyeken testi-lelki egészségünk, sőt akár az egész életünk múlhat.

A könyv egyébként arról szól, hogyan van meg gyermekeinkben születetten a spiritualitás.

Hogyan tudjuk segíteni gyermekeinket abban, hogy ez a természetes spiritualitás minden helyzeten átsegítse őket. Még akkor is, ha mi magunk esetleg szkeptikus szülők vagyunk ezzel kapcsolatban. Számtalan kutatást említ az író, aki tudós, nem egy filozófus, vagy buddhista bölcs. Az idegi vizsgálatoknál alkalmazott képalkotó eljárásokkal letapogatta az agyat és azt tapasztalta, hogy az elmélkedés és a spirituális gyakorlatok nagyobb összhangra késztetik az agy különböző régióit, mint más tevékenységek.

Mint írja: „biológiailag a spirituális kapcsolódásra vagyunk tervezve. A spirituális fejlődés születésünktől kezdve kötelező érvényű biológiai és pszichológiai parancs. … Gyermekünk spirituális képessége ugyanilyen módon bomlik ki a támogatásunk, bátorításunk nyomán, míg végül megerősödik és beépül a fejlődési folyamat egészébe.”

Az író azt mondja, hogy amikor a gyerekeinkkel az élet kis és nagy kérdéseiről beszélgetünk, ezt az integrációs folyamatot támogatjuk.

Mi lenne, ha most az otthon tanuló gyerekkel erről is beszélgetnénk:

  • Mi az élet értelme?
  • Mit jelent jó embernek lenni?
  • Hogyan kell másokkal viselkedni?
  • Hogyan kell együttérzőnek lenni?
  • Miért kell törődni a Földdel és környezetünkkel?

Ezeket a kérdéseket konkrétan javasolja a könyv. A következő hetekben beszéljük ezeket át! Most alkalmunk lesz rá!

Szeretettel,

Orsi