Pacsirta vagy bagoly típus vagy? Vezess be néhány reggeli rituálét!

Pacsirta vagy bagoly típus vagy? Igazából mindegy! A jól bevált reggeli szokások bevezetésével mindkét típus energikusabban

és vidámabban teljesíthet a nap folyamán

Mindenkinek megvan a saját alvás kronótípusa, ami megmutatja, hogy ha természetes ritmusa szerint kel és fekszik valaki, akkor mely órákat szenteli az illető a pihentető alvásnak és melyeket az aktív munkának, vagy családi életnek. Ennek alapján két nagy csoportot, a koránkelő pacsirtákat és a későn fekvő baglyokat különböztetjük meg. Van ezzel kapcsolatban jó és rossz hírünk is. A rossz hír az, hogy bizonyos tanulmányok szerint az, hogy milyen csoportba tartozunk genetikai kérdés is, és nem a mi saját döntésünk, a jó hír viszont, hogy az emberek többsége rugalmas kronotípusú, tehát alkalmazkodni tud mindkét léthez, pacsirtához, bagolyhoz egyaránt.

Miért fontos ez?

Mert valljuk be, nem sokunk számára adott az a szabadúszó, kreatív, otthondolgozós álommunka, ami lehetővé tenné, hogy éjjel kettőkor még elképesztően frappáns megoldások pattanjanak ki a fejünkből, hogy aztán másnap 11-kor szundítva pihenjük ki az előző napot.

Még a munkájuk szempontjából szerencsés bagolytípusok is jártak iskolába, és a bagolytípusoknak is lehet majd gyereke, akit oviba kell vinni. Ezekre a helyekre azonban egyelőre 8 és 9 óra között illik megérkezni… ha nem korábban.

Így mi marad nekünk? Hétköznap reggelenként egy felhúzott óra, ami jó esetben már nem úgy csörög, mint egy tapintatlanul rikácsoló vekker, de akkor is finoman noszogat minket, fel kell kelni. Kinyomjuk egyszer, kétszer, lehet, hogy idegesek is leszünk, amikor ráeszmélünk, hogy már megint nem sikerült kipihenni magunkat. Mire kikászálódunk az ágyból, lehet, hogy már késésben is vagyunk. Kapkodva öltözünk, reggelire nem lesz idő, csak az életmentő kávéra. A gyerekeink megérzik a vibrálásunkat és a sietséget, űzött vadként hagyjuk el az otthont. Pedig lehetne másként.

Tudom miről beszélek! Hiába küldtek a szüleim időben ágyba gyerekkoromban, minden reggel, amikor fél 7 körül anyu bejött a szobámba kelteni, úgy éreztem, ez a vég. Az nem létezik, hogy ilyen rövid az éjszaka. Az én anyum hála égnek a földkerekség egyik legmegértőbb teremtése volt. Nem gyújtott azonnal nagy lámpát, csak a kicsit, és igen, ágyba kaptam a reggelit és a teám. Kaptam még nagyjából 15 percet, amikor csak csendben voltam és ébredeztem, falatoztam, gondolkodtam, hangolódtam. Aztán a fürdőszoba után felvettem az előző este kikészített ruhákat, és indultam iskolába az előző este bepakolt táskával. Anyumék minden reggel ugyanakkor tettek ki az iskolánál, apu szájából pedig minden reggel ugyanaz a mondat hangzott el: „Isten áldjon benneteket. Legyetek okosak, vidámak.”

Most, hogy felidézem a gyerekkorom, jövök rá arra, szüleim mennyire ráéreztek arra, hogyan lehet egy reggelt lággyá, értékessé, nyugodttá tenni. Hogy mennyire fontos a ráhangolódás, a csend. Hogy még egy ideig ne engedjük be a külvilágot. És hogy legyen egy mantránk, amit minden reggel hallunk, ami belénk ég, ami – ennyi idősen úgy, hogy a szüleim már nem élnek, mondhatom – egy egész életen át kísér.

Rossz hírem van. Ha a reggelünk zaklatott, az senki másnak nem hibája, csak a miénk!

Ha úgy indulunk el, hogy valami mindig otthon marad, akkor van mit csiszolni a reggeli rutinon.

A Leipzigi Egyetem 2009-es tanulmánya szerint a koránkelők sokkal produktívabbak, mint a későn kelők. Ha pedig alaposabban utánanézünk, hogy a nagy üzleti gondolkodók és sikeres emberek minek tulajdonítják a hatékony napjaik alapját, bizony rájövünk, hogy a reggeleknél van a kutya elásva.

Korábban kelni, mint a többiek, önmagában nem elég. A reggeli szokásaink egy része arra irányul, hogy pozitív gondolatokkal töltsük fel magunkat, vagy hogy megtegyünk olyan dolgokat, amikre később nem biztos, hogy lesz időnk. A hasznos reggeli szokások ezért vagy erre, vagy arra irányulnak. Mi most összeszedjük a 7 legfontosabb reggeli szokást, amit mindenki a saját képére formálhat majd! Válogasson mindenki kedvére!

 1. A jó reggel ott kezdődik, hogy előző este már készülünk rá!

 • A listát, mely arról szól, milyen teendők várnak rám, én mindig este írom össze. Este még élénkebben él bennem az aktív munkanap összes történése, ilyenkor még jobban benne vagyok a körforgásban, nem kapcsoltam le magam a munka üzemmódról. Ha reggel próbálnám kigondolni ezeket, tovább tartana, mert újra át kéne kapcsolni az agyam, és hajlamos lennék egy feladat cunamit látni, ahelyett, hogy nyugodtan látnék hozzá a teendőkhöz, a saját ritmusomban, a saját prioritásaimat követve.
 • Az öltözködés okozhat kihívást. Nem butaság előre kigondolni, hogy milyen öltözék lesz megfelelő a következő naphoz, és a magamfajta baglyoknak, akik szeretik a reggeleket nyugodtabban tölteni, megéri, ha nem a reggelt terhelik a hajmosás és szárítás hosszú tortúrájával. Vannak reggelek, amikor tükörbe nézünk, és rossz a frizuránk, és valahogy pufibbnak látjuk magunkat, és úgy egyáltalán semmi se jó. Ezeken a reggeleken én például tudom, hogy az az oversize ruha, ami olyan kellemesen pihe, puha és ápol és eltakar, éppen jó lesz, és a konty, amit fésülök, éppen megfelelő lesz. Mindenki megtalálhatja magának azokat a ruhákat, kellékeket, kiegészítőket, melyek mindig biztonságot nyújtanak számára, és azonnal békét, harmóniát teremtenek köré.
 • Szokjunk rá arra, hogy korábban fekszünk le! Esténként mindig van egy pont, amikor először kezdünk ásítozni. Na ezen ne essünk át. Nekem ez tényleg csak az utóbbi idő hozadéka, hogy valóban már éjfél előtt is alszom legalább 1-2 órát. Mit értem el ezzel? Sikerült korábban felkelnem! Ami számtalan előnyt hozott az életembe!
 1. Keljünk fel korábban!

 • A koránkelésben az a jó, hogy a külvilág még alszik, és nem zavar be. Nem mondja meg, hogy ezzel a feladattal kell kezdeni a napot, mert ez a legsürgetőbb, és nem hoz rossz híreket arról, hogy hol van dugó, hol van baleset, hol történt a világban megint valami tragédia.
 • A koránkelésben az a jó, hogy ez tényleg csak rólunk szól. Tilos, komolyan mondom tilos e-maileket olvasni, és korai telefonhívásokra válaszolni! Minden olyan nap, amikor ezt elmulasztom betartani, kevésbé nyugodt.
 • A magam részéről arra jöttem rá, hogy nagyjából 2 órára van szükségem ahhoz, hogy elinduljak otthonról. Sok? Lehet. Nekem így ideális.
 1. Meditáljunk!

 • Oprah Winfrey, Arianna Huffington és Ellen Degeneres és még sok-sok sikeres ember esküszik erre. A meditáció lehet vezetett is, a lényeg, hogy a külvilágot még kizárjuk, mi egy kényelmes ülőhelyzetben vagyunk, vagy fekszünk, légzésünkre figyelünk, gondolataink meg jönnek-mennek.
 1. Mozogjunk!

 • Egyfajta élő meditáció, ha egy monoton, ismétlődő mozgásformát választunk. Richard Branson minden reggel úszik, és Barack Obama is rendszeresen sportol reggel. Nekem az évek folyamán letisztult, hogy mikor jó, ha mozgok, és mikor teljesen felesleges erőltetnem a dolgokat. Amikor reggelenként 7 órára jógázni jártam, az egy idő után terhes lett. Mert fel kellett öltöznöm, kocsiba kellett ülnöm. Most otthon tornázom reggelenként, és esti levezetés lett a jógaterem, ahol már kikapcsolhat az agyam.
 1. Írjuk le, mi az az egy dolog, amit, ha kipipálunk, este már elégedetten fekhetünk le!

 • Benjamin Franklin, az Amerikai Egyesült Államok egyik alapítója, minden reggel 4 órakor kelt fel és ezt az egy kérdést tette fel magának: „Milyen jót tehetnék ma?”
 • Steve Jobs híressé vált Stanford Egyetemen elmondott beszédében ezt mesélte: „Az elmúlt 33 évben minden reggel a tükörbe nézek, és megkérdezem magamtól, ha ez a nap lenne életem utolsó napja, valóban azt akarnám csinálni, amit ma készülök csinálni?”
 • Az a dolog, amit elhatározunk reggel, lehet bármi. Lehet az is, hogy ma eljutok az edzőterembe, lehet az is, hogy hosszabb sétát teszek a kutyákkal, vagy lehet az, hogy felhívok egy ismerőst, akiről már rég hallottam. Nem kell, hogy munkához kötődjön! Sőt! Lehet épp az lesz benne a jó, ha nem munkához kötődik!
 1. Reggelizzünk egészségesen! Ágyazzunk be! És szellőztessünk!

 • Hallgassunk a nagyanyáinkra! Ők el sem tudták volna képzelni a reggelt egy kiadós reggeli nélkül.
 • A vetetlen ágy szégyen lett volna.
 • Az pedig, hogy kinyitjuk az ablakot és beengedjük a friss levegőt, szimbolikusan is az életenergiát hozza be a térbe!
 1. Dolgozzunk azokon a munkákon, amik az álmaink, vagy amik elmélyültséget igényelnek!

 • Nekem a fejem mindig tele van újabb és újabb ötlettel. Melyek szorosan nem kötődnek a napi munkámhoz. Rájöttem, hogy reggel foglalkoznom ezekkel az extrákkal, jobb. Ha írnánk egy könyvet, vagy szeretnénk rendezgetni a fényképeket a számítógépen, vagy épp egy új projektet, utazást tervezünk, elmélyülünk a feladatban. Ehhez kell a csönd és a zavartalanság!

Kinek, milyen reggeli rituáléja van? Várom a további szokásokat! Adjunk egymásnak tanácsot! Az e-mail címünk: hello@feketehattyukozpont.hu