Így intézd el a dolgaid! 9 trükk korunk legnagyobb üzletembereitől

Céljainkat mindannyian a lehető leggyorsabban szeretnénk elérni. De ezt persze könnyebb mondani, mint csinálni. Hogyan érhetjük el mégis azt, amit elhatároztunk? Kezdetként nézzünk körbe, korunk legsikeresebb személyiségei milyen trükköket és stratégiákat vetnek be ahhoz, hogy elérjék céljaikat. Íme 9 taktika, amit néhány elképesztően ismert és sikeres arc követ.

Sundar Pichai — Tudd, milyen reggeli rutin a számodra legideálisabb!

A Google vezérigazgatója korahajnali rutinjával hangolja magát a sikerre. Pichai először egy omlettet készít, majd teát iszik, és elmerül a hírekben. Nincs ebben semmi különleges, de nála működik. „Nem vagyok egy reggeli ember, szükségem van az újságomra és a teámra, hogy felébredjek és beinduljak.” – mesélte Pichai a Recode riporterének.

Vigyázzatok tehát magatokra reggel! Tegyétek azt, amit tennetek el annak érdekében, hogy felkészüljetek a nap hátrelévő részére! Ez lehet egy reggeli kocogás, lehet egy csésze kávé elkortyolgatása, de jelenthet egy kis elmélkedést is az életeteken. Azzal, hogy időt adtok magatoknak, felkészítitek magatokat arra, hogy céljaitokat a nap folyamán könnyebben elérjétek.

Mark Zuckerberg — Egyszerűsítsd le a választási lehetőségeket!

Mindannyian számtalan döntést hozunk a nap folyamán. Ez az élet. De néha ez a sok lehetőség teljesen összenyom minket. A New York Times számolt be arról, hogy az ún. „döntési fáradtság” egy valódi probléma: „Nem hozhatod egyik döntést a másik után anélkül, hogy a tested ne fizetné meg ennek az árát.” Éppen ezért a Facebook vezérigazgatója – akinek döntései egy 480 milliárd dolláros cég jólétét közvetlenül befolyásolják – kiküszöböli életéből a felesleges döntési helyzeteket. Ilyen például, amikor minden reggel felveszi jelképes egyenruháját: farmer, sportcipő és egy szürke póló. Azáltal, hogy a munkában egyfajta kényelmes egyenruhát visel, távol tarthatja magát a döntési fáradtságtól, ami impulzivitáshoz és indokolatlan döntések meghozatalához vezethetne. Azáltal, hogy lecsökkented napodban a választási lehetőségek számát, a sikerre hangolod magad, így megalapozott döntéseket fogsz hozni akkor, amikor valóban a fontos célok eléréséről van szó.

Beyoncé Knowles — Ne beszélj a céljaidról!

Könnyű abba a csapdába esni, hogy a céljainkról bárkinek beszélünk, aki figyel ránk. Végtére is, ha a terveidet egyszer kinyilatkoztatod, követned is kell őket. Nem igaz? Tévedsz! Ha sokat beszélsz valamiről, az árthat a sikerednek. A Business Insider egyik szerzője, Daniel Welsey ezt a problémát így írja le: „Túl sokat beszélsz az álmaidról, túl sokat beszélsz a céljaidról. Ez sajnos átveri az agyad. Elkezdesz róla úgy gondolkodni, mintha már elérted volna őket.” Valójában minél többet beszélsz a terveidről, annál kevésbé leszel motivált abban, hogy az ehhez szükséges munkát valóban elvégezd.

Olyannak kéne lennünk, mint Beyonce, aki 2016-ban egy teljes albumnyi anyagot jelentett meg váratlanul, anélkül, hogy bárki tudott volna erről, számított volna rá. Nem volt körülötte hype és várakozás. Piacra dobta az albumot, utána pedig besöpörte az anyagi sikereket és a kritikusok elismerését.

Angela Merkel — Minden eshetőséget fontolj meg!

Ha gyorsan és röptében döntünk, akkor hamarabb elérjük a célunk, nem igaz? Hát… sajnos nem igazán. Sőt, ha siettetünk döntéseket sokszor hibázunk és hátráltatjuk előrehaladásunkat. A legjobb ha a német kancellár, Angela Merkel példáját követjük: „Fontos számomra, hogy minden eshetőséget számba vegyek… átgondolom a különböző forgatókönyveket, nem csupán a teoretikus elméleteket.” – mesélt a BBC riporterének.

Az Inc. folyóirat szerint, szinte mindig jobb elkerülni az impulzív, hirtelen döntéseket, ahelyett, hogy megvizsgálnánk, valóban mi van körülöttünk, és erre alapoznánk a lehetőségeinket. Ez megadja a megfigyelés hatalmát az ösztöneinkkel szemben.

Bill Gates és Elon Musk — Tartsd magad szoros határidőkhöz!

Bill Gates és Elon Musk két elfoglalt üzletember feszes időbeosztással. Mindkettő techmogul 5 perces időbeosztás szerint él. Mindent előre elterveznek, percekre lebontva. Mindenki számára nagy lecke ez, aki többet szeretne kihozni 24 órából. Stephanie Vozza a Fast Companytól kifejtette, ez a fajta extrém időbeosztás segítheti az embereket, hogy felturbózzák a hatékonyságukat és többet érjenek el egy nap alatt.

Oprah — Tegyél fel magadnak kemény kérdéseket!

Ne érezd magad rosszul a halogatás miatt. Még Oprah is félretesz akár fontos feladatokat. De még a médiamogulnak is van egy bombabiztos tippje arra, hogyan törhetnénk ki a halogatás rabságából.

A Fast Company számára adott nyilatkozatában elmesélte, milyen kérdést tesz fel ilyenkor magának: „Mi a legrosszabb, ami történhet velem? Vajon miért félek egy esetleges szembesítéstől?”

Az igazság az, hogy a halogatásunknak általában mindig oka van. Ha azonosítjuk, megvizsgáljuk és szembesítjük magunkat ezzel az okkal, hatékonyabban továbbléphetünk és dolgozhatunk céljaink megvalósításán.

Bill Gates, Sheryl Sandberg, és Richard Branson — Készíts jegyzeteket!

Mi a közös Bill Gatesben, Sheryl Sandbergben és Richard Bransonban? Persze amellett, hogy mindannyian óriási nevek a maguk iparában. Amikor arról van szó, hogyan érik el céljaikat, mindannyian azzal mozdítják elő a folyamatot, hogy leírják az ötleteket, jegyzeteket készítenek. Gates, Sandberg és Branson folyamatosan jegyzetfüzetet és tollat hord magánál. Amikor az ihlet megszállja őket, Gates és Branson vadul írni kezd. Sangber mindeközben a Facebook oldalán jegyzetel. Azáltal hogy ily módon nyomon követik legnagyszerűbb ötleteiket, sikeresebbé válnak, és közelebb kerülnek céljaik eléréséhez.

Jeff Bezos — Ne pazarold el az idődet felesleges meetingekkel!

A találkozók sokszor időpazarlók, és nem mindig szuper hatékonyak. Ezért tartja magát az Amazon vezérigazgatója szigorú szabályokhoz, amikor meetingekről van szó. Soha nem tart olyan meetinget, melyen a résztvevőknek két pizzánál többre lenne szüksége.

Miért éppen két pizza? Mert minél több ember csatlakozik egy meetinghez, az annál kevésbé lesz hatékony. A Fast Company szerint a kisebb csoportok sokkal inkább innovatívak.

Azáltal, hogy Bezos kivonja magát a szükségtelen és hasznavehetetlen találkozókból, több időt képes céljai elérésének szentelni.

JK Rowling — Fejezd be, amit elkezdtél, nem számít, ki néz!

Amikor eldöntöd, hogy valóra váltod az álmod, ne add fel! Nézd csak meg JK Rowling történetét.

Áprilisban Rowling retweetelte Melanie Dione tweetjét, mely arra buzdította az embereket, hogy fejezzék be kreatív projektjeiket, nem törődve azzal, ki nézi, olvassa, hallgatja majd őket. „A 90-es évek elején olyan jól jött volna, ha ezt valaki már akkor mondja nekem.” – írta Rowling.

Az író a Harry Potter sorozat megírása előtt súlyos anyagi nehézségekkel nézett szembe. Számtalan elutasító levelet kapott mielőtt mesesorozatát felkapták volna. Ennek ellenére nem adta fel, és a Forbes szerint az írónő ma már a világ egyik leggazdagabb embere.

„Minden projektet érdemes befejezni egészen addig, amíg szenvedély és hit van mögötte” – írta Allison Hirschlag egy posztban a Ladders oldalán. Rowling tökéletesen megértette ezt: annak érdekében hogy elérd célodat, hinned kell bennük és akkor sem szabad feladnod, ha viszontagsággal kell szembenézned.

A cikk eredeti formában itt olvasható el.

Megtaláltad már a helyed az életben? Itt a megfelelő pillanat arra, hogy elköteleződj magad mellett és valóra váltsd azt, ami benned van.