A jó első benyomás titka

Egy harvardi pszichológus szerint, az emberek 2 kritérium alapján ítélnek meg első találkozás után.

Az emberek felmérnek egy perc alatt, de pontosan mit is értékelnek?

Amy Cuddy, a Harvard pszichológus professzora 15 évig tanulmányozta az első benyomásokat két munkatársával, és mintákat fedezett fel ezekben az interakciókban. Új könyve a “Jelenlét” címet viseli, a szerző pedig azt mondja, hogy az emberek két kérdésre keresik a választ első találkozásnál:

    • Bízhatok-e ebben a személyben?
    • Tudom-e tisztelni ezt a személyt?

Pszichológusok úgy utalnak ezekre a dimenziókra mint MELEGSÉG és KOMPETENCIA. Egyenként és ideális esetben mindkettőt szeretnénk megtapasztalni.

“Érdekes, hogy a legtöbb ember, különösen szakmai kontextusban, úgy véli, hogy a kompetencia a fontosabb tényező.” – nyilatkozza Cuddy – “Elvégre be akarják bizonyítani, hogy ők elég okosak és tehetségesek ahhoz, hogy kezeljék az üzleti ügyeidet. De valójában, a melegség és a megbízhatóság a legfontosabb tényezők, melyek alapján az emberek értékelnek téged. Evolúciós szempontból sokkal fontosabb a túlélésünkhöz tudni, hogy egy személy megérdemli-e a bizalmunkat.”

Mindez logikusnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy az ősidőkben sokkal fontosabb volt, hogy kitaláljuk, hogy a társaink vajon meg fognak-e ölni vagy ellopják-e a vagyonunkat, mint hogy képesek -e arra, hogy jó tüzet rakjanak.

Az emberek a kompetenciát nagyra értékelik, a szerző szerint azonban ez csak azután értékelődik nagyra, miután a bizalmat megalapozták. Ha pedig túlságosan összpontosítunk az erőnk kimutatására, az még vissza is üthet. A pszichológus szerint az MBA gyakornokok gyakran annyira koncentrálnak, hogy feltűnjön mennyire okosak és hozzáértőek, hogy könnyen ahhoz vezethet, hogy kihagyják a társadalmi eseményeket, nem kérnek segítséget, és általában teljesen megközelíthetetlennek tűnnek. Ezek a túlzottan ambiciózus fiatalok egyszer ráébrednek, hogy azért nem kapnak munkaajánlatot, mert senki nem bízik bennük vagy ismeri őket. A szerző azt mondja: “Ha valaki, akire próbálsz hatással lenni, nem bízik benned, nem jutsz el túl messzire, sőt, talán gyanakodni kezd, mert manipulatívnak tűnhetsz. Egy kedves, megbízható személy, aki ugyanakkor erős is, csodálatot vált ki, de csak azután, hogy a bizalom kialakult, válik ez az erő előnnyé.”

A bejegyzés forrását itt találod.